Restauracija zuba može vam poboljšati život ako o tome razmišljate iz različitih kutova. Može vam pomoći da vratite samopouzdanje i samopoštovanje kada se ponovno nasmiješite nakon što ste izgubili jedan od zuba. Možete ponovno uživati u jelu bez brige da ćete oštetiti usta. Ponovno se možete osjećati kao sami. I što je najvažnije, možete živjeti dulje zahvaljujući novom zdravlju zuba!

Kako obnoviti zube?

Restauracija zuba je proces nadoknade zuba koji nedostaju umjetnim putem. Uključuje izradu krunica, mostova, proteza, implantata i ljuskica. Zamjena zuba je indicirana kada postoji veliki razmak između preostalih prirodnih zuba i susjednih zuba. Ovaj jaz uzrokuje probleme kao što su poteškoće sa žvakanjem hrane, smetnje u govoru, loša estetika itd. Plan liječenja uključuje procjenu zdravlja zuba i okolnih tkiva, utvrđivanje da li je ostao karijes i ako postoji, koje zube treba prvo nadoknaditi , a zatim planiranje i izvođenje restorativnog zahvata.

Najčešće metode koje se koriste za nadoknadu zuba koji nedostaju uključuju pomične djelomične proteze, fiksne mostove, proteze s implantatima, izravne kompozitne ispune i porculanske laminatne ljuskice. Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke. Ipak, najčešće korištene metode su djelomične pokretne proteze  i fiksni mostovi. Djelomične proteze su uklonjivi uređaji koji su dizajnirani da pristaju oko jednog ili više zuba i pružaju potporu preostalim zubima. Omogućuju vam da normalno jedete i govorite, a da pritom očuvate izgled vašeg osmijeha. Fiksni mostovi sastoje se od dva ili više umjetnih zuba koji su cementirani na svoje mjesto. Zahtijevaju manje održavanja od uklonjivih uređaja i nude veću zaštitu od loma. Prilikom odabira opcije liječenja, razmotrite količinu dostupnog prostora za postavljanje novih zuba, jednostavnost čišćenja, udobnost pacijenta tijekom korištenja i cijenu.